Održano 17. državno natjecanje u oranju i 8. natjecanje u oranju konjima

Ispis
Kreirano Ponedjeljak, 23 Rujan 2019

Image00002U subotu 21. rujna 2019. godine, općina Sunja bila je domaćin 17. državnog natjecanja u oranju i 8. natjecanja u oranju konjima, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.
Natjecatelji, mnogobrojni visoki gosti i posjetitelji okupili su se u centralnom parku ispred Općine Sunja gdje je održana ceremonija svečanog otvorenja državnog natjecanja.


Na svečanosti otvorenja natjecateljima su se obratili, uz domaćine, načelnika općine i sisačko-moslavačkog župana, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik Predsjednika Vlade RH, Državni tajnik Tugomir Majdak i izaslanica Predsjednice RH i predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Željka Josić.

U pozdravnoj riječi Općinski načelnik Grga Dragičević, poručio je:
„ Poštovani natjecatelji, uvaženi gosti i posjetitelji, sve vas pozdravljam u ime općine Sunja i svoje osobno ime. Zahvaljujem vam na odazivu na 17. državno natjecanje u oranju i 8. Državno natjecanje Republike Hrvatske u oranju konjima, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović.
Iznimna nam je čast i zadovoljstvo biti domaćin ove manifestacije, a kao domaćini potrudili smo se osigurati najbolje uvjete za boravak i natjecanje na našim poljima.
Posebno zahvaljujem županu Sisačko- moslavačke županije gospodinu Ivi Žiniću i državnom tajniku u ministarstvu poljoprivrede gospodinu Tugomiru Majdaku, kao i svim članovima Organizacijskog odbora, na dobroj pripremi organizacije natjecanja. Svim natjecateljima i gostima u ime svojih sugrađana poručujem: Primamo vas otvorena srca i želimo ugodan boravak u našoj Sunji. Neka pobjedi najbolji “ !

Župan Ivo Žinić je, kao predsjednik Organizacijskog odbora u pozdravnom govoru među ostalim istaknuo je:
„Za Sisačko-moslavačku županiju poljoprivreda je jedna od strateških gospodarskih grana, budući da nakon Osječko-baranjske županije raspolažemo i najvećim poljoprivrednim površinama u Republici Hrvatskoj. Kako bismo spomenuto strateško opredjeljenje dokazali i u praksi, svake godine razvijamo i provodimo akciju s 20-ak poticajnih mjera za koje izdvajamo značajna financijska sredstva iz Županijskog proračuna koja usmjeravamo poljoprivrednim proizvođačima s ovog područja. Nadamo se, kako će i ovo natjecanje biti praznik poljoprivrede koji će osim orača i organizatora okupiti i veliki broj poljoprivrednika i posjetitelja iz naše Županije, ali i drugih krajeva Lijepe naše. Ova jedinstvena poljoprivredna manifestacija koja spaja poljoprivredu i gospodarstvo s turizmom, ali i tradicijskim vrijednostima ruralnih područja, osim lokalnog, regionalnog te nacionalnog karaktera ima i međunarodni karakter jer su pobjednici ovih državnih natjecanja uzorni veleposlanici naše zemlje na svjetskim natjecanjima u oranju“.

Izaslanik Predsjednika Vlade RH, Državni tajnik Tugomir Majdak u svome obraćanju istaknuo je potencijale Sisačko moslavačke županije i naglasio da je ovo natjecanje najveća ruralna manifestacija u Republici Hrvatskoj, a ovo područje je idelano za razvoj poljoprivrede.

Izaslanica, saborska zastupnica Željka Josić, natjecatelje i sve nazočne je pozdravila u ime Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića.

Predsjednik Organizacijskog odbora, župan Ivo Žinić, svečano je otvorio 17. Državno natjecanje u oranju i 8. natjecanje u oranju konjima.

Natjecanju je održano u idealnim vremenskim uvjetima, na području Bečkog zvona u Općini Sunja, a u oranju traktorima pristupila su 32 natjecatelja iz 16 županija, dok je natjecanje u oranju konjima na tradicionalan način okupilo osmoricu natjecatelja, pod budnim okom glavnih sudaca natjecanja Siniše Hrgovića, Đure Cerovčeca i Daria Padre i voditelja natjecanja Ivice Prpića.

Sisačko-moslavačku županiju predstavljali su Josip Mlinarić, Matija Majstorić i Ivan Kosar.
Uz cjelodnevno natjecane orača organizatori su za posjetitelje pripremili i izložbu poljoprivredne mehanizacije i Sajam poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, kulturno-umjetnički program i izvrsnu gastronomsku ponudu.

Nakon zbrajanja rezultata natjecanja pobjednici po kategorijama su bili Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije u kategoriji „Plugovi ravnjaci“, Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije u kategoriji „Plugovi premetnjaci“, te će predstavljati Republiku Hrvatsku na 67. Svjetskom oračkom natjecanju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji.

U kategoriji „Oranje konjima“ najbolji bio Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

HUONO dodjelila je nagrade za najmlađeg orača Stjepana Cvetkovića iz Zagrebačke županije, najstarijeg orača, Mladena Crnčića iz Koprivničko-križevačke županije i jedinu ženu oračicu s konjima, Mariju Bralić iz Požeško-slavonske županije.

U ime gostiju na svečanosti zatvaranja manifestacije obratio se Marijan Kardinar, načelnik općine Dobrovnik, predsjednik Slovenske organizacije orača.

Po završetku natjecanja, općinski načelnik Grga Dragičević, zahvalio se svim sudionicima i gostima te izrazio zadovoljstvo uspješnom organizacijom i pohvalio sve sudionike natjecanja, organizacije i provedbe ove manifestacije.

foto: smz.hr

OPĆINA SUNJA
Trg kralja Tomislava 3 P.P. 1
44210 Sunja
MB: 2624583
OIB: 42109890167
ŽR: 2407000-1842600001

telefon
+ 385 (0)44 833-011
fax:
+ 385 (0)44 833-468
Komunalac Sunja d.o.o.
+ 385 (0)44 833-666

www.sunja.hr koristi anonimizirane kolačiće prve strane (first party cookies) radi ispravnog prikaza stranice, te u svrhu analize prometa na stranici (Google Analytics). www.sunja.hr ne koristi kolačiće treće strane (third party cookies) niti sakuplja bilo kakve osobne podatke posjetitelja. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića.

Copyright 2013. Sluzbene internetske stranice Opcine Sunja www.sunja.hr Sva prava pridrzana Joomla 1.7 templates - Joomla template maker. Izrada i odrzavanje: BIT centar