U Sunji održana XXV Državna konjogojska izložba

Ispis
Kreirano Utorak, 16 Srpanj 2019

15 konjogojska izložbaU okviru obilježavanja dana Sunje 2019. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Sisačko-moslavačke županije, u organizaciji Općine Sunja, uz pomoć Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak. 13. srpnja 2019. godine, održana je XXV. Državna konjogojska izložba.

Suorganizatori izložbe su: Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Nakon intoniranja državne himne, nazočne izlagače, goste i uzvanike, pozdravio je općinski načelnik Grga Dragičević, a u ime suorganizatora, Josip Čiček, Miško Šklempe i Dr. sc. Ivana Čandrlić-Dankoš.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i Ministra poljoprivrede gospodina Tomislava Tolušića kao pokrovitelja manifestacije, državni tajnik gospodin Tugomir Majdak, prigodnim riječima obratio se te je u svome govoru posebno istaknuo da tradicija uzgoja konja u posavskom kraju traje stoljećima, te da je naša zadaća i misija očuvati baštinu i za buduće generacije, a svako 4. grlo konja u Hrvatskoj uzgaja se u Sisačko-moslavačkoj županiji, čime je ukazao na značaj i potrebu očuvanja tradicije uzgoja konja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje kao temelje razvoja gospodarstva i opstanka ljudi u ovim krajevima. Nakon toga je svečano otvorio XXV. Državnu konjogojsku izložbu.

Ove godine prema ocjeni brojnih posjetitelja i ljubitelja konja, mogli smo vidjeti najljepše kolekcije domaćih zaštićenih pasmina konja.

Na Državnoj konjogojskoj izložbi Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac i Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i uzgajivači konja lipicanske pasmine predstavili su: 17 zaprega od toga 6 zaprega hrvatskog posavca, 7 zaprega hrvatskog hladnokrvnjaka i 4 zapregu lipicanske pasmine, a posebnu pozornost u revijalnom dijelu programa plijenio je dvopreg Državne ergele Đakovo.

Pasmina hrvatski posavac predstavljena je s 5 mladih pastuha, 5 omica, 9 kobila s ždrebadi, 7 kobila i 6 starih pastuha i 4 jahača.

Pasmina hrvatski hladnokrvnjak, predstavljena je s 6 mladih pastuha, 5 omica, 5 kobila s ždrebadi, 5 kobila i 5 starih pastuha i 5 jahača.

Pasmina lipicanaca, predstavljena je s 5 omica i 5 kobila.

Ocjenjivačke komisije imale su tešku i odgovornu zadaću izbora najboljih među najboljima.

Nakon ocjenjivanja proglašeni su nositelji nagrada po kolekcijama (pogledaj nagrađene)

Svim sudionicima izložbe dodjeljene su prigodne zahvalnice organizatora Općine Sunja, kao i Saveza uzgajivača, a vlasnicima nagrađenih grla dodjeljene su vrijedne novčane nagrade koje su im u ime organizatora i pokrovitelja uručili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede gospodin Tugomir Majdak, u ime Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Dr. sc. Ivana Čandrlić-Dankoš, pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj Sisačko- moslavačke županije Marijan Belošević i Općinski načelnik gospodin Grga Dragičević.

U nastavku manifestacije goste je u zabavnom dijelu programa zabavljao tamburaški sastav Složna braća iz Siska, a navečer mladi su imali prigodu uživati uz koncer Luke Nižetića.

Dobra organizacija i ugodno vrijeme uz dobru ugostiteljsku uslugu i dodatne sadržaje svim posjetiteljima pružili su mogućnost uživanja u ovoj manifestaciji.

Općinski načelnik Grga Dragičević, zahvaljuje pokroviteljima XXV. Državne konjogojske izložbe, svim sudionicima organizacije, izlagačima, sucima, posjetiteljima i gostima na suradnji, pohvaljujući svoje suradnike za kvaliteno obavljen posao.

Podsjetio je da je već na prvom sastanku Organizacijskog odbora u ožujku ove godine, u najavi ove jubilarne izložbe, rekao da će po mnogočemu biti bolja od dosadašnjih, što se na kraju zajedničkim radom i sudjelovanjem, ostvarilo.

OPĆINA SUNJA
Trg kralja Tomislava 3 P.P. 1
44210 Sunja
MB: 2624583
OIB: 42109890167
ŽR: 2407000-1842600001

Radno vrijeme:

Radno vrijeme: ponedjeljak do petak 7,30 do 15,30
Rad sa strankama: ponedjeljak do petak 8,00 do 12,00
Stanka: 10,00 do 10,30

telefon
+ 385 (0)44 833-011
fax:
+ 385 (0)44 833-468

www.sunja.hr koristi anonimizirane kolačiće prve strane (first party cookies) radi ispravnog prikaza stranice, te u svrhu analize prometa na stranici (Google Analytics). www.sunja.hr ne koristi kolačiće treće strane (third party cookies) niti sakuplja bilo kakve osobne podatke posjetitelja. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića.

Copyright 2013. Sluzbene internetske stranice Opcine Sunja www.sunja.hr Sva prava pridrzana Joomla 1.7 templates - Joomla template maker. Izrada i odrzavanje: BIT centar