Radni posjet direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Općini Sunja

Ispis
Kreirano Utorak, 12 Veljača 2019

fzoeu00002U ponedjeljak 11. veljače 2019. godine, Općinski načelnik Grga Dragičević primio je u radni posjet direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gospodina Dubravka Ponoša sa suradnicima.

Na radnom sastanku sudjelovali su zamjenik općinskog načelnika iz reda srpske nacionalne manjine gospodin Robert Grabundžija, službenici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sunja.

Teme radnog sastanka bile su vezane za trenutne planove i aktivnosti koje provodi Općina Sunja a odnose se na uspostavu sustava gospodarenja otpadom te poticanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu.
Općina se javila na javni poziv koje je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te im je odobreno oko 2,7 milijuna kuna iz europskog Kohezijskog fonda za izgradnju reciklažnog dvorišta.
Direktor Ponoš je rekao kako je taj ugovor u postupku izrade od strane fondovog Posredničkog tijela razine 2 koje radi na evaluaciji i praćenju EU projekata te da uskoro mogu očekivati i potpisivanje istog. Općina se također javila za sufinanciranje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te bi oko 4000 kanti i kontejnera trebalo u drugoj polovici godine biti na raspolaganju stanovništvu Sunje. „Nakon što smo prošli sve procedure oko osiguravanja sredstava koja za ovu namjenu imamo iz EU fondova Fond će kroz nekoliko dana objaviti javni poziv za nabavu spremnika. Radi se o kompleksnoj nabavi s obzirom na visinu investicije od skoro 50 milijuna eura. Naime, Fond je taj koji će za oko 400 jedinica lokalne samouprave odraditi objedinjenu nabavu te će se nakon što se izaberu najpovoljniji ponuditelji, sukladno terminskom planu, spremnike isporučivati na teren.“, objasnio je Ponoš.

Načelnik Općine Grga Dragičević je istaknuo kako će novi spremnici za odvojeno prikupljanje otpada dodatno motivirati Sunjane da na svom kućnom pragu razvrstavaju što više otpada. Općina će također provesti i edukaciju građana vezanu za pravilno postupanje s otpadom.

Na sastanku je direktor Ponoš načelnika Dragičevića i njegove suradnike informirao o javnim pozivima koje će Fond imati u ovoj godini, a koji bi njima, ali i stanovnicima njihovog kraja mogli biti interesantni. Posebno je istaknuo natječaj za ugradnju sustava obnovljivih izvora u kućanstvima koji je u planu u prvoj polovici ove godine. Zajedno su obišli i zgradu osnove škole, čija energetska obnova je u tijeku. Osim zamjene stare stolarije te postavljanja termoizolacije i nove fasade, škola je promijenila i energent te će umjesto lož ulja koristiti pelete. Investicija je to vrijedna 3,8 milijuna, od kojih je iz EU fondova osigurano 2,3 milijuna kuna.

Općinski načelnik Grga Dragičević zahvalio se direktoru Fonda na svim informacijama i podršci čime će Općini Sunja i njenim građanima uvelike olakšati realizaciju planiranih aktivnosti.

fzoeu00001

fzoeu00003

OPĆINA SUNJA
Trg kralja Tomislava 3 P.P. 1
44210 Sunja
MB: 2624583
OIB: 42109890167
ŽR: 2407000-1842600001

telefon
+ 385 (0)44 833-011
fax:
+ 385 (0)44 833-468
Komunalac Sunja d.o.o.
+ 385 (0)44 833-666

www.sunja.hr koristi anonimizirane kolačiće prve strane (first party cookies) radi ispravnog prikaza stranice, te u svrhu analize prometa na stranici (Google Analytics). www.sunja.hr ne koristi kolačiće treće strane (third party cookies) niti sakuplja bilo kakve osobne podatke posjetitelja. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića.

Copyright 2013. Sluzbene internetske stranice Opcine Sunja www.sunja.hr Sva prava pridrzana Joomla 1.7 templates - Joomla template maker. Izrada i odrzavanje: BIT centar