Sunja dostojanstveno i svečano proslavila Dan branitelja

Ispis
Kreirano Petak, 28 Srpanj 2017

image003U organizaciji UHDDR i HVIDR-e općine Sunja, pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i župana Ive Žinića, Općine Sunja i općinskog načelnika Grge Dragičevića, 27. srpnja po prvi put branitelji Sunje su se okupili i nizom svečanih i kulturnih događanja obilježili svoj Dan branitelja.
Cjelodnevna manifestacija započela je u jutarnjim satima natjecanjem u ribolovu, „14. kup hrvatskih branitelja Sunje“, a tijekom dana nastavljeno „16. turnirom u šahu i belotu“.

U poslijepodnevnim satima kod Središnjeg križa na groblju u Sunji održana je komemoracija poginulim braniteljima i civilnim žrtvama i položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Prigodnu molitvu predvodio je fra Silvio Šćepanović, župni vikar u Hrvatskoj Kostajnici.

Vijence su položili i svijeće zapalili:

 • članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja,
 • izaslanik potpredsjednika vlade, g. Damira Krstičevića, i načelnika Glavnog stožera OS RH, g. Mirka Šundova , brigadir Predrag Krapljan,
 • izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije koje je predvodio Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Ivan Celjak, sa saborskom zastupnicom Željkom Josić.
 • Grad Novska – predsjednik Gradskog vijeća g. Ivica Vulić
 • Grad Petrinja, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata g. Darko Dumbović
 • Općina Sunja, općinski načelnik Grga Dragičević, predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Medved, Ivica Kozarić
 • UHDDR , općine Sunja
 • HVIDR , općine Sunja
 • gradonačelnik H. Kostajnice g. Dalibor Bišćan
 • zamjenik načelnika PP Sunja Vlatko Vrbanac
 • HVIDRA Velika Gorica
 • HVIDRA Komarevo
 • HVIDRA Petrinja
 • Udruga Veterana Domovinskog rata Gardijske brigade Grom, i predsjednik zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak SMŽ, g. Kruno Cavrić
 • izaslanstvo ratnih zapovjednika obrane Sunja
 • predstavnice udruge Hrvatska žena Sunja
 • predstavnici sportskih udruga s područja općine Sunja

Na prostoru parka ispred općine Sunja pripadnici gardijske brigade Tigrovi prikazali su dio suvremene vojne opreme i naoružanja, a najviše pozornosti plijenilo je oklopno transportno vozilo Patria.
Na otvorenoj pozornici u parku ispred općine u Sunji, okupljenim braniteljima i brojnim građanima pozdravne riječi i čestitke u ime organizatora uputio je g. Ivica Mikulić, koji se u nadahnutom obraćanju prisjetio vremena stvaranja braniteljskih postrojbi i svih žrtava i patnji hrvatskoga puka Sunje u vrijeme domovinskog rata do oslobodilačke akcije Oluja.

U ime, općinskog načelnika općine Sunja Grge Dragičevića, kao pokrovitelja, obratio se zamjenik općinskog načelnika g. Ivica Kozarić, koji je pozdravio sve nazočne i čestitao Dan branitelja.

U svome obraćanju, župan Sisačko-moslavačke županije g. Ivo Žinić, istaknuo je kako je slobodarska Sunja u Domovinskom ratu za slobodu dala velike žrtve, koje ne smijemo zaboraviti jer obranom Sunje obranjen je Grad Sisak i Grad Zagreb.

U spomen na herojsku žrtvu branitelja Sunje, gospodin Župan, istaknuo je nadu da će se obilježavanje Dana branitelja Sunje nastaviti i u narednim godinama, a mladima poručio da ostanu na ovim prostorima i svi zajedno gradimo bolju i sigurniju budućnost jer je Sunja obranjena zajedno s narodom koji je ostao uz svoje branitelje.

Izaslanik Potpredsjednika vlade, g. Damira Krstičevića, i načelnika Glavnog stožera OS RH, g. Mirka Šundova , brigadir Predrag Krapljan, u svome obraćanju prisjetio se povijesti stvaranja oružanih snaga, koje su svoju snagu i izdržljivost najbolje pokazale na jedinom slobodnom prostoru na desnoj obali rijeke Save od Siska do Orašja, gdje je jedini pravac opskrbe i veza sa svijetom bila skela na rijeci Savi. Okupljenim braniteljima i svim žiteljima Sunje čestitao je Dan branitelja.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su KUD “Seljačka sloga” Bobovac, KUD “Seljačka sloga” Greda Sunjska, KUD “Slovinci” i KUD “Sunjanka”, uz dobru hranu, pjesmu i ples nastavljeno je druženje ratnih prijatelja i velikog broja gostiju i prijatelja Sunje, a dodatnom raspoloženju, doprinio je nastup Slavonskih lola, uz čije pjesme se družilo do iza ponoći.

Kako je zaključio općinski načelnik Grge Dragičević „Sunja je pokazala zajedništvo u ratu i poštovanje svojim braniteljima u miru, a ovakav način zahvalnosti i obilježavanje Dana branitelja trebamo nastaviti i u svim narednim godinama“.

OPĆINA SUNJA
Trg kralja Tomislava 3 P.P. 1
44210 Sunja
MB: 2624583
OIB: 42109890167
ŽR: 2407000-1842600001

telefon
+ 385 (0)44 833-011
fax:
+ 385 (0)44 833-468
Komunalac Sunja d.o.o.
+ 385 (0)44 833-666

www.sunja.hr koristi anonimizirane kolačiće prve strane (first party cookies) radi ispravnog prikaza stranice, te u svrhu analize prometa na stranici (Google Analytics). www.sunja.hr ne koristi kolačiće treće strane (third party cookies) niti sakuplja bilo kakve osobne podatke posjetitelja. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića.

Copyright 2013. Sluzbene internetske stranice Opcine Sunja www.sunja.hr Sva prava pridrzana Joomla 1.7 templates - Joomla template maker. Izrada i odrzavanje: BIT centar