Obilježen Dan Općine Sunja i nebeske zaštitnice svete Marije Magdalene

Ispis
Kreirano Utorak, 26 Srpanj 2022

dan opcine202200005U petak 22. srpnja 2022.godine, Općina Sunja obilježila je Dan Općine Sunja i nebeske zaštitnice svete Marije Magdalene.

Radna sjednica Općinskog vijeća započela je u 09,00 sati, a nakon održane sjednice brojni uzvanici su na mjesnom groblju u Sunji, ispred centralnog križa položili vijence i zapalili svijeće za poginule hrvatske branitelje.


Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, posebno svečano bilo je u dvorani doma Kulture „Sven Lasta“, u kojoj je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, posvećena danu Općine Sunja.

Uz općinske vijećnike Općine Sunja svečanoj sjednici su nazočili sljedeći uzvanici:

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede
Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije,
Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije
Mirjana Oluić, zamjenica župana iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine
Pero Kuzmanović, zamjenik načelnika Općine Sunja iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine
Miša Majkić Vukčević i Andrija Rudić, predstavnici Grada Siska
Ivan Janković, gradonačelnik Grada Gline
Duško Grbić, zamjenik gradonačelnika Grada Hrvatska Kostajnica
Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinje
Klementina Karanović, načelnica Općine Majur
Lucija Matković, načelnica Općine Donji Kukuruzari,
Ružica Karagić, načelnica Općine Hrvatska Dubica
Stjepan Ivoš, načelnik Općine Martinska Ves,
Ivana Lisec, ravnateljica Dječjeg vrtića Bambi Sunja,
Ivan Barić, načelnik Policijske postaje Sunja,
predstavnici VZO Sunja,
predstavnici ustanova i pravnih subjekata te ostali gosti.

Sjednicu su otvorile Vokalni ansambl „Lipe“ izvođenjem himne nakon čega je slijedila minuta šutnje za poginule branitelje Sunje, a zatim je predsjednik Općinskog vijeća gospodin Ivica Horžić, pozdravio uzvanike i ostale nazočne. U svom kratkom osvrtu kazao je kako je Općinsko vijeće od prošle svečane sjednice održalo 3 radne sjednice u prošloj godini i 4 radne sjednice u ovoj godini.

Nakon kraćeg obraćanja u kojem je nabrojao sve najvažnije aktivnosti Općinskog vijeća u protekloj godini, zahvalio se svima nazočnima na svom dolasku i riječ dao općinskom načelniku, a prije samog obraćanja općinskog načelnika uzvanicima je prikazan kratak film o Sunji.

Zatim se prisutnima obratio Grga Dragičević, općinski načelnik koji je uputio zahvalu poginulim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali svoj doprinos opstojnosti i napretku Općine Sunja, nakon čega je podnio izvješće o radu u proteklom razdoblju.
U svome obraćanju posebno je istaknuo potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Fondom solidarnosti Europske unije i to:
-za operaciju Troškovi stavljanja u potpunu funkciju kontejnera za privremeni smještaj potrebitog stanovništva u iznosu od 289.020,93 kn
-za operaciju spašavanja-procjena stanja građevina od strane ovlaštenih osoba na području Općine Sunja u iznosu od 138.500,00 kn
-za operaciju Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza oštećenih u potresu u iznosu od 3.146.635,00 kn.
Naveo je kako je općina u suradnji sa Županijskom upravom za ceste SMŽ u prošloj godini završila radove modernizacije kolničkog zastora dijela županijskih i lokalnih cesta: dionice Greda Sunjska, dionice u naselju Slovinci prema Strmenu, Radićeva ulica u Sunji, za što je izdvojeno 2.100.000,00 kn, 50%financira ŽUC, a 50% Općina Sunja iz vlastitih sredstava.
Za ulicu Vladimira Nazora istaknuo je kako je završena faza izgradnje nogostupa, za koji je utrošeno ukupno 1.520.460,56 kn.
Naglasio je kako je u tijeku izgradnja mrtvačnice u Crkvenom Boku za koju je izdvojeno 934.278,00 kn od kojih je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinanciralo izgradnju mrtvačnice u iznosu od 226.000,00 kn.
Dodao je kako je Općina Sunja projekt rekonstrukcije traktorskih puteva u šumske ceste uspješno kandidirala na mjeru 4.3.3. „Ulaganje u šumsku infrastrukturu“ i osigurala sredstva u iznosu od 3.313.000,00 kuna od čega su 85% sredstava EU, a 15% sredstava RH za 4 ceste za koje je završena rekonstrukcija i to: Krči, Đipan, Srednji del i Gornje polje. Zatim je pribavljena dokumentacija za šumske ceste Radonja Luka-Paukova i Medenjak koja je također kandidirana na mjeru 4.3.3. te je Općina Sunja potpisala ugovor s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi u visini od 2.500.000.00 kuna.
Naveo je i kako Općina Sunja daje brojne poticaje mladima i kao jedan primjer naveo naknadu za novorođenčad u iznosu od 2.500,00 kuna.
Općina Sunja kao osnivač Dječjeg vrtića Bambi za redovnu djelatnost vrtića za prošlu godinu osigurala je 1.615.270,00 kn, a u prošloj godini izvedeni su radovi i nabavljena oprema za dječji vrtić u iznosu od 1.008.435,00 kn.

Zatim je općinski načelnik Općine Sunja čestitao Dan Općine Sunja i blagdan Svete Marije Magdalene.
Vokalni ansambl „Lipe“ izvele su zatim Svečanu pjesmu Općine Sunja „Posavska“.

Zatim se prisutnim ukratko obratila gđa. Klementina Karanović, općinska načelnica Općine Majur ispred susjednih općina koja je čestitala Dan Općine Sunja.

Zatim je riječ dobio gosp. Ivan Celjak, župan SMŽ, koji je istaknuo dobru suradnju Općine Sunja i županije u velikim infrastrukturnim projektima i aktivnostima koje županija provodi na području Općine Sunja.
Pohvalilo je napore koje čini Općina Sunja u realizaciji projekata kojima Sunja postaje prepoznatljiva kao uspješna općina, a svim stanovnicima Općine Sunja uputio čestitke povodom Dana općine i nebeske zaštitnice, svete Marije Magdalene.
Za kraj je riječ dana gospodinu Tugomiru Majdaku, državnom tajniku u Ministarstvu poljoprivrede koji je n

aglasio kako je Općina Sunja prepoznata u svom potencijalu te pohvalio Općinu Sunja u svome trudu za napretkom i suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede i državnim institucijama te čestitao Dan Općine Sunja.
Nakon svečane sjednice u Društvenom domu upriličeno je prigodno druženje s gostima i uzvanicima.

 

OPĆINA SUNJA
Trg kralja Tomislava 3 P.P. 1
44210 Sunja
MB: 2624583
OIB: 42109890167
ŽR: 2407000-1842600001

telefon
+ 385 (0)44 833-011
fax:
+ 385 (0)44 833-468
Komunalac Sunja d.o.o.
+ 385 (0)44 833-666

www.sunja.hr koristi anonimizirane kolačiće prve strane (first party cookies) radi ispravnog prikaza stranice, te u svrhu analize prometa na stranici (Google Analytics). www.sunja.hr ne koristi kolačiće treće strane (third party cookies) niti sakuplja bilo kakve osobne podatke posjetitelja. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića.

Copyright 2013. Sluzbene internetske stranice Opcine Sunja www.sunja.hr Sva prava pridrzana Joomla 1.7 templates - Joomla template maker. Izrada i odrzavanje: BIT centar